dinsdag 12 mei 2020

Ebola

Ebola is een zeldzame virusziekte die wordt veroorzaakt door het ebolavirus. De naam komt van de rivier in Congo waar in 1976 een tweede uitbraak plaatsvond. Het virus veroorzaakt een hoog sterftecijfer en er is nog geen specifieke behandeling of geneesmiddel beschikbaar voor het virus. 

Besmettingen

Net zoals het coronavirus word je besmet via direct contact of contact met het dode lichaam. Niet iedereen overlijdt hieraan en spelen individuele factoren een rol zoals gezondheid en genetische aanleg. Vleermuizen zijn waarschijnlijk ook een bron voor dit virus. Deze verspreiden het virus via hun ontlasting. 

Symptomen

Koorts, hoofdpijn keelpijn, geen eetlust, allemaal griepachtige symptomen. Rond dag vijf van de infectie komt er huiduitslag, darmklachten… 

Epidemieën

In 1976was de eerste ebola-epidemie in het zuiden van Soedan in een katoenfabriek waar de eerste overledene werkte. Collega’s en familieleden van deze patiënt werden ook ziek en verspreidde zich al snel. Er werd veel personeel ziek en daarom lieten de mensen het om te gaan naar het ziekenhuis voor hun angst op besmetting. De oorzaak van de besmetting werd gezocht in het contact tussen mensen en ongedierte (rat, vleermuizen, steekmuggen…). 

In 2007 vond de uitbraak in de provincie West-Kasaï in Congo plaats. Toen was dit een onbekende variant van het virus, die in 2010 ook nog onbekend was. 

In 2014is West-Afrika getroffen. In deze periode van epidemie zijn er 11.301 mensen overleden aan het virus. Bij ons staat de teller al op 8707 in België overledenen, best schrijnend vind ik.

In 2018 is in het oosten van Congo een nieuwe uitbraak. Er werd een medische noodsituatie van internationale zorg ingeroepen. 

3 opmerkingen:

  1. Ebola klonk voor mij als een zeer bekende ziekte maar veel kennis had ik hier niet over. Ik blijf vreemd vinden dat we door een besmette dode persoon ook de ziekte kunnen overkrijgen.
    Hopelijk wordt er voor Ebola ook ooit een specifiek medicijn gevonden zodat mensen hier niet zoveel meer moeten van afzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch raar dat deze epidemie rond blijft dwalen? Waarom is er hier geen vaccin tegen? Zou dit onmogelijk zijn? Na 50 jaar zijn we er nog niet 'immuun' tegen. Daarnaast is mij opgevallen dat de meeste epidemieën griepachtige symptomen hebben. Want veel van de symptomen van Ebola herkennen we toch in deze tijd van Corona?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook heb hier wat opzoekwerk moeten overdoen en was heel verwonderd dat hier nog geen vaccin of degelijk geneesmiddel tegen gevonden is.
    Wat ik persoonlijk ook raar vond is dat deze ziekte een paar jaar verdwijnt en er dan opeens weer opduikt.

    BeantwoordenVerwijderen

Afscheid

Lieve medebloggers Ik ben heel blij dat jullie samen met mij deze periode hebben doorstaan. Beetje per beetje begint het toch wel nieuwe...