dinsdag 19 mei 2020

De Pest van Justinianus

De Pest van Justinianus


De Pest van Justinianus was een pandemie, die het Oost-Romeinse of Byzantijnse Rijk trof in 541-543 na Christus. Een andere benaming voor deze pest is de builenpest. De benaming de Pest van Justinianus komt omdat de keizer Justinianus I van Byzantium ziek werd, hij overleefde die dan ook. 


Ontstaan en symptomen

De pest werd veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, deze bacterie nestelt zich in vlooien en luizen en verspreidt zich via ratten. Na verder onderzoek kwam er ook uit dat de bacterie via mensen kan verspreid zijn.

Omvang 

De mensen konden vroeger nog minder constateren hoeveel mensen het slachtoffer zijn geworden. De historici dacht dat er wel 100 miljoen mensen het slachtoffer waren en de helft van de wereldbevolking om het leven kwam door deze pandemie. Uiteindelijk na nader onderzoek lag het vermoedelijk tussen de 30 en max. 50 miljoen.

Gevolgen

De pest had een enorme impact op het dagelijkse leven van de stad. Iedereen zat binnen en was blij om gezond te zijn, ze stonden ook nog in voor de verzorging van de zieken of nog in rouw van de gestorvenen. In deze periode kan er nog aan telewerken gedaan worden of online aankopen doen, daar was toen nog geen sprake van. Onze winkels bleven altijd voldoende voorraad hebben met uitzondering van enkele producten maar wij gaan zeker niet omkomen. Toen was het vreselijk moeilijk om aan noodzakelijke voedingsmiddelen te geraken. De ziekte bleef nog twee eeuwen rondhangen, in 750 verdween deze. 

3 opmerkingen:

  1. Ik had hier ook al een post van gemaakt. Ik schrok wel van hoeveel mensen er gestorven zijn aan de pest en in wat voor schrijnende omstandigheden dat sommige mensen toen leefden.
    Ik kan wel sommige van je afbeeldingen niet zien in je blogposts! Geen idee hoe dit komt, dit kan zeker ook aan mijn laptop liggen..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De gevolgen zijn zeker niet te onderschatten. Zou ons dagelijks leven nu ook zo blijven? Of veranderd het weer naar het 'normale'? Ik denk dat ze in deze tijden van de builenpest heel eenzaam moeten geweest zijn want zoals je zegt hebben wij uiteindelijk wel afleiding genoeg. Een tv, online shoppen, face-timen, ... Het dodenaantal is een ferm cijfer! Weet je toevallig of deze builenpest ook zo'n impact had bij ons in België?

    BeantwoordenVerwijderen

Afscheid

Lieve medebloggers Ik ben heel blij dat jullie samen met mij deze periode hebben doorstaan. Beetje per beetje begint het toch wel nieuwe...