zaterdag 25 april 2020

Cholera

Wat?

Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae. Het belangrijkste kenmerk van de ziekte is ernstige diarree en uitdroging. De incubatietijd* van de bacterie kan variëren van zes uur tot twee dagen. 

*incubatietijd van een ziekte is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klinische symptomen van de ziekte.

De blauwe dood

De ziekte werd de blauwe dood genoemd, omdat de zieken hun gezicht blauw kleurde. Het leek wel alsof de tijd van de zwarte dood, de pest was teruggekeerd. De ziekte keert in golven terug.



Hoe word je besmet? 

Drinken van besmet water.
Eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen.
Groente die in besmet water is gewassen.
Door contact met ontlasting of braaksel van een patiënt. 


Binnen de 30 minuten deelt de bacterie zich in het menselijke lichaam. Hierdoor wordt het menselijk immuunsysteem in de war gebracht.



Verspreiding

Voor de 19eeeuw was cholera bekend in India, rond 1830 bereikte de ziekte Europa. Tijdens de Industriële revolutie waren er in Engeland veel infecties van cholera. Door de slechte omstandigheden waar de mensen in leefden (geen waterleidingen, rioleringen en de uitwerpselen van mensen en dieren kwamen direct in de beerputten). Als iemand besmet was met cholera kreeg deze persoon diarree, door de diarree kwam er uitdroging. En als er dan iemand drinkt van dat water dan werden ze nog zieker. Aan het einde van de industrialisatie liet de Engelse regering waterleidingen en rioleringen aanleggen. 

Epidemieën

-      Eerste cholera-pandemie (1817-1823)

Deze werd veroorzaakt door de vervuilde Gangesrivier en begon met een uitbraak in India. Waarschijnlijk was de rijst besmet geraakt met de bacterie en via het voedsel kon de ziekte zich snel verspreiden. Na zes jaar na de uitbraak kwam er een einde in de strenge winter van 1823-1824, waarschijnlijk stierven de bacteriën in het water door de kou.

-      Tweede cholera-pandemie (1829-1849)

Deze pandemie begon ook in India al is dat niet helemaal duidelijk. Cholera begon nu ook in Europa. In Groot-Brittannië werden er verschillende acties georganiseerd om de ziekte tegen te gaan, de gekende quarantaines. De angst voor de ziekte zorgde voor veel onrust in het volk. Er werd ook geruchten verspreid dat cholera-patiënten vermoord werden voor ontleding in snijzalen van universiteiten. Deze angst zorgde voor opstanden.

-      Derde cholera-pandemie (1852-1859)

Dit was de dodelijkste pandemie en liet vele slachtoffers achter in Azië, Europa, Noord-Amerika en Afrika. Het dodelijkste jaar van de ziekte was in 1854, er stierven 23000 mensen in Groot Brittanië alleen al.  

-      Vierde en vijfde cholera-pandemie (1863-1896)

In deze periode werd door de Duitse microbioloog Robert Koch de ziekte. Hij kwam erachter dat de aanwezigheid van de vibrio cholerae-bacterie in de darmen de oorzaak was van de ziekte. Er kwam meer vooruitgang in het tegenhouden van het virus dankzij de verbeterde watervoorzieningen en maatregelen. 

De invloed op het sociale leven

De uitbraak veroorzaakte veel paniek en men zocht naar schuldigen. Bierbrouwers werden schuldig gesteld omdat het bier zogezegd de schuldige was. Maar net zoals nu werden er ook andere maatregelen genomen. Jaarmarkten werden afgelast, grote bijeenkomsten werden verboden, kermissen gingen niet door, huwelijken uitgesteld… Dus de economische en sociale schade zal net zoals deze periode heel groot zijn. 

Cholera in de moderne tijd


Cholera volgt vaak na een natuurramp, omdat toegang tot zuiver water en sanitaire voorzieningen verminderd. Gelukkig biedt de moderne geneeskunde meer mogelijkheden om de ziekte. Doordat iedereen goed kan onderhandelen en de maatregelen in samenspraak kunnen besproken worden. Kan er gecommuniceerd worden naar de bevolking via de media zodat iedereen op de hoogte kan zijn.

8 opmerkingen:

  1. Een interessante blog over een ziekte die ik niet kende! Persoonlijk vind ik het moeilijk te begrijpen dat er vroeger zo weinig hygiëne was. Zoals bij de pest was hygiëne dan ook één van de oorzaken van de ziekte/ snelle verspreiding. En ook nu zien we dat hygiëne uiterst belangrijk is bij het coronavirus. Zal hygiëne dan altijd een struikelblok blijven voor virussen? Ik denk van wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Interessante post! Ik had al gehoord van cholera, maar kende het fenomeen "de blauwe dood" niet. Ik heb veel geleerd uit je tekst en ik denk dat we van geluk kunnen spreken met ons huidige systeem: water uit de kraan, gefilterd, voldoende sanitair.. Ik lees hier dat in onze moderne tijd het vooral landen waar natuurrampen voorkomen zijn die in gevaar lopen. Hopelijk wordt het noodfonds na de coronacrisis wijs gebruikt, om bijvoorbeeld elk werelddeel te beschermen tegen nieuwe uitbraken van virussen. Doe zo verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Voor mij was de benaming "de blauwe dood" niet bekend. Ik heb tijdens mijn opzoekingswerk wel informatie gevonden over "de triomf des dood". Dit was een bijnaam van de Cholera door de vele doden. Het is te zot voor woorden hoe rap het virus aanwezig kan zijn in het lichaam. De korte incubatietijd daar verschiet ik enorm van. Gelukkig is onze hygiëne dag van vandaag veel beter. Wist je dat één van de dingen die aanbevolen werden in de tijd het nemen van een warm of koud bad was. Deze therapie had weinig resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik wist dat de pest ook wel de zwarte dood genoemd wordt, maar wist niet dat Cholera de blauwe dood genoemd wordt. Terug wat bijgeleerd ;) . Zouden er nog andere ziekten/virussen een "kleur" als naam hebben?

    groetjes
    Dina

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Angst, paniek en het zoeken naar een zondebok (schuldigen) zie ik bij zo goed als iedere epidemie terugkomen. Ook deze keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ook ik heb een post hierover gemaakt, maar had nog nooit gehoord over de benaming 'de blauwe dood'. We kunnen van veel geluk spreken dat wij drinkbaar water hebben en dat de hygiëne in de afgelopen jaren er veel op vooruit is gegaan. Deze ziekte heeft wel een zeer snelle incubatietijd, bij de meeste ziekten duurt het toch meestal wel een paar dagen, terwijl het hier al na 6 uur kan!

    BeantwoordenVerwijderen

Afscheid

Lieve medebloggers Ik ben heel blij dat jullie samen met mij deze periode hebben doorstaan. Beetje per beetje begint het toch wel nieuwe...