vrijdag 24 april 2020

Belfort van Kortrijk

Vandaag stond op het programma om in het kader van het vak politieke en sociale geschiedenis een wandeling te maken door Kortrijk. Ik was er toch wel benieuwd naar om dit te doen dus heb ik zelf wat informatie gezocht over het Belfort. Het Belfort staat op de Grote Markt van Kortrijk.

Geschiedenis

Het onderste gedeelte van de toren dateert uit 1307, dat waren de eerste tekenen van het Belfort in Kortrijk. Het bovenste deel hebben ze moeten vervangen omdat hij anders ging instorten. 
De toren die er nu alleen staat was vroeger de noordoostelijke toren van de oude Lakenhalle die gebouwd werd in 1411. Wanneer de Lakenhalle te klein werd, bouwde men op het Schouwburgplein de Grote Hallen. De oude Lakenhalle had hier geen functie meer en toen werden er huizen op gebouwd. 

Er zijn ooit plannen geweest om hem te slopen, dankzij een protest is het Belfort gered van de sloop. Daarna werd het gerestaureerd met de 16e-eeuwse look door Jozef Viérin, een regionalistische architect uit Kortrijk. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw grotendeels gespaard. Boven op de toren van het Belfort staat een beeld van de Romeinse god Mercurius, de god van de handel, sinds 1712 doet hij al dienst als windwijzer. Mercurius werd geplaatst onder het bewind van burgemeester Denis de Schinkel, afwisselend Burgemeester en schepen van Kortrijk tussen de periode van 1702-1724. 

Functie

De oude lakenhallen onder de toren hadden in de Middeleeuwen een commerciële functie. Deze zalen werden onder andere gebruikt voor de wevers en volders en de verhandeling daarvan. De klokken op de halletoren gaven het uur aan en de halletoren zelf diende als wachttoren voor het ontdekken van brand in de stad. 

Het klokkenspel

Het luiden van de klokken in het Belfort had een specifieke betekenis: 

-      Het openen en sluiten van de stadspoorten
-      Feestelijke klokken luidden tijdens allerhande feestelijkheden
-      Een werkklok die het begin en einde van de werktijden aangaf
-   Een klok die aangaf vanaf wanneer het niet meer toegelaten was om zonder fakkel door de straten te lopen. 
In 1994 werd een volledig nieuwe beiaard van 48 klokken opgehangen en geven ze nu soms ook beiaardconcerten in de zomer. 

Manten en Kalle 

Bovenaan de toren staan de oudste burgers van de stad. Manten, die het uur slaat, en Kalle, die het halve uur slaat, zijn de klokkenluiders van het belfort. Zij zijn het symbool van eeuwige trouw. 

Het belfort van Kortrijk werd sinds 4 december 1999 opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst als onderdeel van de Belforten in België en Frankrijk die als groep zijn opgenomen. 


3 opmerkingen:

  1. Wat tof dat je de geschiedeniswandeling in gedachten hebt, was ik zelf uit het oog verloren! Wist je dat je rechts op de foto een deel van het stadhuis ziet? Ook daar zijn heel interessante dingen aan te linken vanuit de geschiedenis, zo herinner ik mij de beelden op de gevel en bovenaan vlaggen (denk ik) op de dakvensters. Maar een hele tof post en leuk om zo wat meer geschiedenis te leren over onze studentenstad!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om ons mee te nemen in je eigen geschiedeniswandeling. Ik was helemaal vergeten dat deze doorging. Hierdoor hebben we toch ons stukje geschiedenis meegekregen. Ik ben zelf niet van de kanten van Kortrijk. Voor mij is dit dus zeker een nieuw weetje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zo hebben we toch een beetje ons info over het belfort gehad, in plaats van onze wandeling. Tof om te lezen.

    Extra weetje: Wist je dat er ook een Belfort op de markt in Tielt staat?
    Dit heb ik vorige zomer ondekt toen er vrienden van mij daar een huis hadden gekocht.

    Succes verder met de Blog !
    Dina

    BeantwoordenVerwijderen

Afscheid

Lieve medebloggers Ik ben heel blij dat jullie samen met mij deze periode hebben doorstaan. Beetje per beetje begint het toch wel nieuwe...