Ondertussen is dit al de 3eweek van de semi-lockdown periode. Ik ben de muren nog niet aan het oplopen omdat ik heel blij ben dat ik nog kan gaan lopen, wandelen en rolschaatsen. Ook heb ik het voordeel dat ik een tuin heb met een warm hoekje waar ik in deze periode al in blote benen kan liggen. ZALIG DE LESSEN VOLGEN! Ik kan me voorstellen dat dit voor mensen zonder tuin echt verschrikkelijk moet zijn. Laat staan de mensen in quarantaine, een kennis van mij zit in een aparte kamer in zijn huis. Afgesloten van zijn kinderen, vrouw en de hele wereld. Hij komt net uit het ziekenhuis en is er nu al beter aan toe maar hij is verschrikkelijk moe, zwak en hij zegt nog nooit zo ziek te zijn geweest.
Van waar komt quarantaine?
Van waar komt quarantaine?
Quarantaine is een frans woord maar komt eigenlijk van het Italiaanse ‘quaranta giorni’ wat ‘veertig dagen’ betekent. In de 14eeeuw werd het woord voor het eerst gebruikt in Venetië bij het tegengaan van de pest in Europa. Als er goederen toekwamen uit een stad waar de pest was, mocht de bemanning in de eerste veertig dagen niet aan land komen. Dit systeem werd later ook overgenomen door andere landen.
Waarom veertig dagen?
Misschien gebaseerd op de theorie van Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde, dat de ziekte na veertig dagen niet besmettelijk meer is. Of op het verhaal van Jezus Christus die veertig dagen afgezonderd van de buitenwereld in een woestijn leefde.
Grootschalige quarantaine
Door de opkomst van de gezondheidsorganisaties werden quarantainemaatregelen steeds sneller genomen na een uitbraak van een epidemie. Er is natuurlijk ook een kans dat deze maatregel niet helpt. Het is een groot risico die ze moeten nemen omdat de gevolgen van de economie heel groot zijn. Het bedrijfsleven komt stil te liggen zolang de quarantainemaatregelen gelden. Bij de uitbraak van het SARS-virus in 2003 werd de preventieve methode ernstig bekritiseerd, omwille van die grote gevolgen voor de economie.